Donar feedbak hauria de ser una tasca pràcticament mecànica per a qualsevol membre d’un equip. Un equip és tal perquè els seus membres treballen i col·laboren per assolir uns objectius concrets. Aquesta col·laboració hauria d’incorporar sempre la tasca de donar feedback.
Sovint com a persones no sabem donar feedbak. O simplement no el donem mai. Si el feedback no es dona o es dona malament, allò que simplement era un petit problema pot acabar en conflicte. Un feedback ben donat i donat a temps és la millor manera d’assegurar l’alineament de l’equip. La nostra feina com a facilitadors és ajudar als nostres equips i als stakeholders a donar feedback.
Es pot donar feedback quan es té un problema, abans que aquest s’agreugi. Però també hem de fomentar donar feedback per coses ben fetes. Sovint els éssers humans ens focalitzem massa en intentar resoldre els problemes i conflictes, i no donem importància a les accions o als fets que són mitigadors de conflictes i que tenen molt valor.
En qualsevol moment dins del dia a dia de l’equip. Pel que fa als Stakeholders, un moment ideal (quasi obligatori) per donar i rebre feedback és la Sprint Review. La Sprint Review no té l’objectiu únic de lliurar a l’usuari el valor creat en el sprint. Té una altra finalitat molt important, i és que tant l’equip com els destinataris del valor creat comparteixin feedback sobre el procés de construcció, sobre els problemes ocorreguts en aquest procés, sobre el resultat obtingut i l’alineament d’aquest respecte a les expectatives originals, sobre la qualitat i sobre qualsevol altra qüestió que ajudi a millorar de cara als sprints següents.
Donar feedback és una eina de comunicació molt poderosa. Et permet racionalitzar la informació que saps i comunicar allò que veritablement consideres important. El feedback pot donar-se en grup o en una reunió face-to-face, però el mecanisme en ambdós casos és el mateix.
Per donar feedback et recomano seguir la seqüència d’accions següents:
Acció | Descripció | Preguntes a fer |
---|---|---|
1. Context | Per donar feedback és important situar a qui rep el feedback en el context adequat per assegurar que pot comprendre la informació que després proporcionarem | - Quan? - On? |
2. Fets | El feedback ha d’estar basat en fets que descriuen un escenari en què varen passar algunes coses que volem explicar | Què es va fer? Què vas fer?. Què no es va fer? Què no vas fer?. Què es va dir? Què es va comunicar?. Que no es va dir? Que no vas dir? |
3. Impacte | Aquests fets han provocat un impacte. Que pot ser positiu o negatiu; o que simplement han provocat canvis que necessitem explicar | Quin impacte s’ha produït pels fets explicats anteriorment?, sobre el projecte, sobre el producte, sobre l’equip, sobre tu |
4. Pla d’acció | Alguns d’aquests impactes cal redreçar-los, corregir-los o acceptar-los. I per això fem algunes propostes que incorporen accions concretes per al tractament d’aquests impactes | Quines propostes de millora poses sobre la taula per mitigar, corregir o acceptar aquests impactes?. Quin pla d’acció proposes? (amb dates i responsables) |
Donar feedback és una tasca que requereix una preparació prèvia a la sessió, amb l’objectiu que la sessió sigui un esdeveniment ràpid i enfocat al consens i a la presa de decisions. La durada d’una sessió de feedback pot ser des d’uns minuts en una conversa de passadís, a quelcom més extens en una sessió de Sprint Review amb els usuaris
Esperem coses diferents quan donem feedback de quan rebem feedback. Ens hem de situar en posicions diferents i hem de saber reaccionar bé en ambdós casos. Això comporta conèixer una sèrie de normes a l’hora de donar i rebre feedback, que podem resumir a la taula següent:
Donar feedback | Rebre feedback |
---|---|
El Context La forma d’explicar el context ha de ser clar i entenedor per aquell qui rep el feedback Els fets Els fets han d’anar més enllà de qüestions conceptuals. Han de ser aplicables a la realitat i millor si són exemples Els impactes El pla d’acció |
La sessió de Sprint Review té com a objectiu més visible proporcionar als stakeholders un increment del producte de valor. Però aquest no és l’única finalitat de la reunió. Entre d’altres n’hi ha una de primordial: “Obtenir feedback per part dels stakeholders que reben aquest valor”
La sessió llavors no ha d’anar únicament destinada a ensenyar el producte, sinó a tenir un diàleg amb els usuaris que permeti obtenir aquest preuat feedback. Per què és de tant valor el feedback en aquesta sessió? Perquè és l’element principal que serveix a l’equip per redreçar petites desviacions abans que empitjorin de forma que afectin greument el producte, a les expectatives o a les relacions.
El Product Owner, en ser el responsable de l’èxit d’aquesta sessió, és el principal responsable a l’hora de proporcionar l’espai, el clima i les eines perquè aquest feedback pugui aflorar.
El feedback que ens interessa no és només aquell que ens dona pistes sobre l’acompliment dels objectius del producte establerts en el sprint, sinó també altres com l’assoliment de la qualitat, l’acompliment de les expectatives i les possibles millores sobre el procés de construcció, comunicació i seguiment.
El Product Owner pot explicar el mecanisme i les normes per tal que els stakeholders proporcionin feedback de manera efectiva. Hem d’entendre aquí el feedback com un diàleg grupal que té com a objectiu trobar aspectes de millora sobre el mateix producte o el procés emprat per construir-lo. Aquest procés inclou aspectes importants per als stakeholders, com són els canals de comunicació i que es comunica, o la forma com l’equip s’enfronta a la gestió del canvi.
Aquest feedback ha de ser un diàleg sincer i bidireccional entre els tècnics i negoci; en que quedin clares les barreres (el que no es pot fer) i els costos (l’esforç de fer alguna cosa).
Molt sovint la missió d’un Scrum Master és conèixer i ajudar individualment als membres de l’equip. Això pot incloure, si és necessari, sessions individuals on es proporciona feedback. Quan no es té la protecció del grup és fàcil perdre de vista l’objectiu saludable del feedback, que és l’ajuda mútua.
En aquest sentit, el Scrum Master ha de tenir eines que l’ajudin a orientar de forma correcta les sessions de feedback, que han d’anar centrades a ressaltar els èxits, explicar el context, assegurar-se de què s’entenen els impactes i, per sobre de tot, arribar a un acord satisfactori sobre el pla d’acció. El pla d’acció no és un “correctiu” sobre les persones. És una eina poderosa orientada a millorar els skills de les persones.
Treu el màxim profit al feedback en l’aprenentatge uoc.edu (https://blogs.uoc.edu/epce/treu-maxim-profit-feedback-aprenentatge-webinar-teresa-guasch-anna-espasa/)
Feedback: Corregir en positivo para aumentar la motivación Psicopedia.org (https://psicopedia.org/6916/feedback-corregir-en-positivo-motivacion/)
How to Give Feedback Psychology today (https://www.psychologytoday.com/us/blog/happiness-in-world/201409/how-give-feedback)