calaix[À]gil


CAT | ESP | EN



Mapa d'activitats Scrum

CAT, ESP

calaix[À]gil | Articles (EN) | Activitats i bones pràctiques àgils
Data publicació: 04/11/2022
Última modificació: 11/11/2022
Si ets Scrum Master, segur que en algun moment has volgut dissenyar la teva pròpia variant d’un mapa d’activitats de Scrum.

Si ets Scrum Master, segur que en algun moment has volgut dissenyar la teva pròpia variant d’un mapa d’activitats de Scrum. Una variant de l’estàndard que sigui més senzill d’explicar, o més humà, o simplement més adaptat a la teva visió de l’agilitat o de la teva organització

Scrum proposa un esquema (o un “mapa”) en què apareixen les principals activitats, artefactes i rols que hi participen. Hi ha moltes variants que podem trobar a internet. Una de força coneguda i utilitzada és la següent:


S’ha de dir que a aquest gràfic no li passa res de dolent. Al contrari. És un gràfic que podria considerar-se “oficial”. És fàcil d’entendre i còmode d’explicar. Però a vegades necessitem anar una mica més enllà d’aquest estàndard. I fer constar les nostres especificitats, o allò que nosaltres o la nostra organització considera important. A més, com he dit abans, en la nostra feina d’Agile Coach de Scrum Master pot ser un bon exercici crear una variant que fem nostra, i podem explicar amb un plus de confiança.



Una proposta de mapa d’activitats Scrum

Vull proposar-vos una variant del mapa anterior, on he incorporat algunes informacions que, en la meva pràctica, considero que són importants:



En aquest diagrama dono una mica més de força als aspectes següents:

  • Incorporo una petita llista d’objectius a cada una de les activitats. M’interessa molt explicar que, per exemple, a l’sprint, a banda de la finalitat primaria que podríem explicar com “fer la feina”, hi ha altres que hem de considerar com a molt importants. Com són comunicar-se, enfocar-se a la qualitat o preparar la feina del sprint següent.
  • L’Sprint no és simplement “fer feina”. És focalitzar-se en un objectiu comú i assumible per l’equip. Convé llavors reflectir aquest objectiu com a capçalera a cada Sprint. Això pot fer-se assignant un nom a cada Sprint (molt bona pràctica fer això amb l’equip). O simplement reflectir el Sprint Goal al nostre Scrum Board.
  • Donar més valor al product i al sprint backlog, per tal que s’entengui que són peces indispensables per poder iniciar un sprint amb garanties. (+info Exemple de Product Backlog)
  • D’igual forma, reflectir al mapa que la finalitat última d’un sprint i les seves activitats és assolir un increment de valor.
  • Per a nosaltres, és rellevant aclarir que, abans i tot de començar el projecte, existeix una fase de preparació, validació i autorització. De durada variable i coneguda com a Sprint 0.
  • Per últim, la Release. És habitual que un sprint acabi i el valor obtingut no pugui ser lliurat als destinataris del producte per motius organitzatius, tecnològics o d’altra mena. No passa res. El món no s’acaba!! Simplement, hem de consensuar en el Scrum Team una política de releases.



Descarrega l’esquema per imprimir aquí